Monumentale hoeve

Monumentale hoeve uit 1648 Paardenburgh te Bodegraven centraal gelegen in het groene hart.

Wij heten u van harte welkom op “Paardenburgh”.
Boerderij “Paardenburgh”, is een monumentale hoeve uit het jaar 1648.

Toen wij in 1997 deze unieke hoeve in ons bezit kregen zijn we eerst begonnen de historie van dit prachtige gebouw te achterhalen.
In eerste instantie om het op de juiste manier te kunnen restaureren maar al snel bleek er veel meer verhaal aan vast te zitten.

We kwamen er achter dat naar alle waarschijnlijkheid stadhouder-koning Willem de derde gehuisvest was op de Paardenburgh tijdens de oorlog tegen de Fransen Hij moest het oprukkende leger van Lodewijk de veertiende tegen houden. U kent vast wel het verhaal van de oud Hollandse waterlinie.

Men liet zo’n 30 cm water op de polderweilanden lopen zodat het net niet diep genoeg was om te bevaren maar er door lopen met een leger was praktisch onhaalbaar ook omdat de sloten onzichtbaar waren geworden. De oud Hollandse waterlinie liep van de Zuiderzee o.a. via Bodegraven naar de Biesbos

Limes

Later kwamen we erachter dat de Paardenburgh precies ligt op de Limes . De Limes is de grens van het oud Romeinse rijk en werd van ongeveer 57 voor Chr. tot 400 jaar na Chr. gebruikt door de Romeinen Limes is de Latijnse naam voor pad of grens. In Nederland loopt de Limes van Katwijk via de Oude Rijn langs Arnhem naar Duitsland.

Hiermee is de Limes het grootste archeologische monument van ons land. Een levend monument dat nog altijd van invloed is op onze huidige cultuur.

De Limes loopt precies hier over het erf en dwars door de zaal, dus waar u nu kunt genieten van de koffie of een borrel, zaten vroeger de Romeinen misschien wel over de toekomst te fantaseren.

Legende Paardenburgh

Dan is er nog een legende over de Paardenburgh, en deze legende heeft alles te maken met de bijzondere gevel steen die zich boven de voordeur van de boerderij bevindt.

paardenburgh geschiedenis

Naar het schijnt woonde hier voeger een zeer vrekkige oude boer. Het was nog in de tijd van de burenhulp. Thuishulp bestond nog niet. Op een dag werd de vrouw van de boer ziek. Het ging steeds slechter met haar tot ze helemaal niet meer uit haar bed kwam. De buren riepen de boer erbij en zeiden,: je moet er nu echt een dokter bij halen want dit komt niet goed.

De boer die helemaal geen zin had om zijn geld aan een dokter te moeten betalen wuifde de bezwaren weg. Onzin! Riep hij nijdig. Mijn vrouw is zo’n taaie die wordt vanzelf weer beter. Nog eerder zullen hier de paarden de trap op lopen dan dat mijn vrouw zal sterven. ’s Avonds zat de boer zoals gewoonlijk met zijn arbeiders aan de tafel, onder de lamp wat te lezen toen er ineens een hels kabaal aan de voorkant van het huis was. Toen ze snel naar het voorhuis renden zagen ze drie paarden de trap op rennen de slaapkamer van de zieke vrouw in. Ontsteld rende de boer erachter aan. In de kamer aan gekomen was er geen spoor meer te zien van de paarden maar toen hij bij de vrouw ging kijken bleek zij te zijn overleden.

We hopen u op de “Paardenburgh” te mogen verwelkomen, en dat u hier een klein stukje van de historie zelf kunt inademen.

Hetty Hornstra

Event New

Activiteiten Paardenburgh